Elektronisk körjournal

När världen blir mer och mer digital, varför skulle inte din körjournal göra detsamma? Den är inte bara framtiden – den är nuet. Från att eliminera pappersröra till att erbjuda detaljerad data för analyser, digitaliseringen revolutionerar det traditionella sättet att föra körjournal.

Vad är en elektronisk körjournal?

En elektronisk körjournal är en digital lösning som automatiskt registrerar alla dina bilresor. Det är ett kraftfullt verktyg som minskar risken för fel och förenklar processen, medan det fortfarande uppfyller alla krav från Skatteverket. Oavsett om du är företagsägare, försäljningsrepresentant eller någon som reser mycket i jobbet, är det här verktyget ett måste.

Skillnaden mellan elektronisk journal och gps körjournal

En elektronisk körjournal är ett brett begrepp som innefattar alla typer av digitala verktyg som automatiskt loggar bilresor. Denna kan vara baserad på olika teknologier, inklusive GPS.

En GPS-körjournal är därför en underkategori av elektroniska körjournaler, och specifikt hänvisar till de som använder GPS-teknologi för att spåra och registrera resor. GPS-körjournaler kan ge mer exakta resedetaljer, som realtidsplacering och ruttinformation, tack vare satellitspårning.

Fördelar med en elektronisk/gps-körjournal?

Effektivitet

De erbjuder en smidig och enkel lösning för att registrera dina resor. Inga mer papperskvitton eller manuell inmatning. Din tid är värdefull, låt inte gamla arbetsmetoder stjäla den.

Noggrannhet

Du minskar du risken för mänskliga fel. All information registreras korrekt och automatiskt. Inga glömda resor eller felaktiga milangivelser.

Fullständig Kontroll

Du får en detaljerad överblick över alla dina resor. Spåra bränsleförbrukning, tid spenderad på vägen och mer. Använd den här insikten för att optimera din körning och minska kostnader.

Skatteverkskompatibilitet

Den följer alla krav och riktlinjer från Skatteverket. Den gör det enkelt för dig att följa regler och lagar, utan att behöva oroa dig för missade detaljer eller misstag.

Installation

En elektronisk körjournal är designad för att vara användarvänlig och kräver ingen teknisk expertis. En genomsnittlig användare kan enkelt hantera installationen och användningen. Dessutom erbjuder de flesta leverantörer detaljerade användarguider och kundsupport.

1

Köp eller hyr enheten

Den första steget är att köpa eller hyra en elektronisk körjournal från en pålitlig leverantör. Många leverantörer erbjuder installation som en del av paketet.

2

Installera enheten

Enheten kopplas oftast till bilens OBD-II-port (On-Board Diagnostics), vilket är en standardport på alla moderna fordon. Installationen kräver oftast ingen professionell hjälp och kan göras på egen hand. Om enheten istället använder GPS-sändare, kan den behöva monteras på ett lämpligt ställe i bilen.

3

Registrera enheten

När enheten är installerad behöver den registreras på tillverkarens webbplats eller app. Här får du möjlighet att skapa ett konto och koppla det till din enhet.

Användning

Att komma igång med din elektroniska körjournal är en enkel och intuitiv process. Från att finjustera dina inställningar till att automatiskt logga dina resor och generera omfattande rapporter.

Konfigurera inställningar

Inom ditt konto kan du ställa in specifika inställningar för din körjournal. Detta kan innefatta arbetstider, milersättning, fordonstyp, bränsletyp och mer.

Använd enligt behov

När allt är inställt, registrerar enheten automatiskt alla dina resor. Den samlar information som datum, tid, start- och stoppadress, sträcka, syfte med resan, m.m.

Översikt och rapportering

Du kan logga in på ditt konto när som helst för att se en översikt av dina resor. Här kan du också redigera resinformation om nödvändigt, och skapa rapporter baserat på samlad data.