Undvik olyckan

Varje dag sker trafikrelaterade olyckor och då känns det skönt när bilförsäkringen går in och täcker upp för kostnader som uppkommer i samband med olyckan. Det finns dock tillfällen då bilförsäkringen inte gäller och de omständigheterna vill du i allra högsta grad undvika – dels för att det kan bli kostsamt för dig, men framförallt för att förhindra framtida olyckor. Hos Trafikanalys kan du läsa statistik över olyckor i vägtrafiken.

När gäller bilförsäkringen?

För att din bilförsäkring ska gälla, krävs i regel att din bil sköts enligt tillverkarens anvisningar. Du behöver bland annat använda rätt drivmedel, använda fordonsbelysning enligt lag och ha korrekt monterad utrustning på din bil.

Använd rätt drivmedel

Om du tankar din bil med ett drivmedel som din bil inte är avsedd för att köra med, finns en risk för att trafikolyckor kan inträffa. Bilen fungerar inte som den ska med fel sorts bränsle i tanken. De skador som kan uppstå till följd av detta är något som din bilförsäkring troligtvis inte kommer att täcka.

Fordonsbelysning

Om du inte använder belysningen på din bil i enlighet med lagen, löper du större risk för att orsaka en trafikolycka. Ditt försäkringsbolag kan potentiellt neka dig ersättning för eventuella skador och du kan bli skyldig att stå för stora kostnader. Se alltid till att ha korrekt monterad fordonsbelysning som passar för just din bil.

Kör aldrig rattfull

Enligt statistik från Trafikverket, omkommer cirka en fjärdedel av alla som omkommer i trafiken, i alkohol- eller drogrelaterade olyckor. Det är skrämmande statistik som går att utradera genom att aldrig köra bil under påverkan av alkohol eller andra substanser. Förhindra även andra från att köra rattfull – du kan rädda liv!