Hyrbilsförsäkring

Vad är en hyrbilsförsäkring?

När du ska hyra en bil hos en biluthyrare är du automatiskt inte lika försäkrad som när du kör egen bil. Detta leder till att olika biluthyrningsfirmor erbjuder olika tilläggsförsäkringar. Vissa försäkringar är ger starkare skydd, medan vissa eliminerar eller reducerar självriskerna. Mabi är en biluthyrare som finns landet över, samt har lång erfarenhet i samband med att hyra ut bilar med försäkringsärenden. Där har vi tagit del om information om just hyrbilsförsäkring.

Vad ingår i hyrbilsförsäkring?

När du hyr bil ingår alltid en viss typ av hyrbilsförsäkring. Vad som ingår i försäkringen varierar dock från företag till företag. Oftast brukar försäkringen täcka din hyrbil, men inte dig som förare. Nedan ger vi exempel på vad som brukar ingå i en hyrbilsförsäkring.

Trafikförsäkring

En trafikförsäkring är alltid obligatorisk i alla bilar. Dock täcker försäkringen bara skador på andra bilar och inte skador som orsakats på hyrbilen.

Helförsäkring

Du kan alltid välja att lägga till en helförsäkring när du hyr bil. Då är även din hyrbil försäkrad. Dock gäller inte denna försäkring om du medvetet orsakat skador på bilen. Att lägga till en vagnskadekomplettering är också bra då en självrisk för vagnskada på en hyrbil är hög. På hyrbilar.net kan du läsa mer om vagnskadekomplettering.

Självriskeliminering – detta ingår

  • Borttappad bilnyckel
  • Självrisk för hyrbilen
  • Skador på hjul, fönster och tak
  • Borttappade personliga tillhörigheter

Stöld- och skadeförsäkring

Stöld eller vandalisering täcks inte av hyrbilens vagnskadekomplettering. Om hyrbilen stjäls eller att någon orsakar skada på bilen behöver du betala en självrisk på detta. Dock med ett tillägg som täcker stöld och skador kan du som orsakats av vandalisering få upp till 50% av din självrisk. Du kan läsa mer om stöld- och skadeförsäkring på rentalcars.com.

Försäkring - allt i ett

De flesta bilfirmorna idag erbjuder en omfattande försäkring där allt utom ”stöld med nyckel” ingår. Oftast krävs det att du som ska teckna försäkringen är över 25 år gammal. Försäkringen är oftast inte tillgänglig för företag som hyr bilar. På hyrbil24.se kan du läsa mer om fullt- eller utökat försäkringsskydd.