Vad är vägassistans?

Vägassistans är den hjälp du får om din bil plötsligt drabbas av ett oförutsett driftsstopp – men bara om du har en giltig vägassistansförsäkring på bilen. Har du någon gång haft bråttom i väg, hoppat in i bilen och den vägrar starta? Om inte är det bara att gratulera. Mer troligt är dock att du har hittat till den här sidan för att du nyligen upplevt just den situationen och därför börjat fundera på en vägassistansförsäkring för bil. Välkommen. Bättre sent än aldrig! Vi hjälper dig få koll på vad som ska ingå i bra vägassistans så att du kan välja den som passar dig bäst.

Vad kostar bärgning?

Bärgning kostar drygt 2 000 kronor när du befinner dig i eller nära en större stad. Händer något längre bort från bärgningsstationen kan det kosta ett par–tre tusen till.

Lägger bilen av, vägrar starta eller hamnar i diket långt ifrån där du brukar befinna dig och du vill att den bärgas till en verkstad nära ditt hem eller jobb blir det ännu fler tusenlappar.

Har du en hel- eller halvförsäkring måste du vanligtvis betala 1 000–3 000 kronor i självrisk medan resten täcks av försäkringen.

Vad kostar vägassistans?

De fyra största bolagen som erbjuder vägassistans i Sverige snittar på 42 kr/mån. Med andra ord, bra mycket mindre än att hosta upp tusenlappar när du drabbas av plötsligt driftstopp. För att inte tala om enklare.

Bästa vägassistansförsäkring – detta ska ingå

Vad som ingår i assistansförsäkringen varierar från företag till företag. Innan du tecknar en försäkring bör du noga läsa igenom villkoren för att ha koll på exakt vad du betalar för. För att hitta din bästa vägassistansförsäkring kan du jämföra med Assistansbolaget vägassistansförsäkring – bil. Försäkringen har under åren finjusterats för att optimera både villkor och vägassistans och därmed kunna bli det naturliga förstahandsvalet för bilägare.

 • Vägassistansförsäkringen gäller dig personligen, oavsett vilken bil du kör
 • Du får starthjälp eller enklare reparation direkt på plats vid driftstopp
 • Du får hjälp med bärgning till verkstad
 • Du får hjälp att boka och betala för hyrbil, hemresa eller hotell
 • Du betalar ingen självrisk på vägassistansförsäkringen
 • Du får hjälp i hela Europa (i länder som är anslutna till Gröna kort-samarbetet)
 • De hämtar fordonet åt dig
 • Du får hjälp om nyckeln strular
 • Du får hjälp om du får bensinstopp
 • De hjälper dig att fixa punktering
 • De hjälper dig upp ur diket
 • De hjälper till om du krockar
 • Du får hjälp om bilen blir stulen eller brinner

Assistansbolaget är det enda företaget som erbjuder vägassistansförsäkring helt utan någon beloppsbegränsning för ersättning vid bärgning.

Behövs assistansförsäkring?

Även om din vanliga bilförsäkring ersätter till exempel bärgning och hemtransport behöver du betala självrisk för att få hjälp genom din vanliga bilförsäkring. Med en assistansförsäkring betalar du bara en månadskostnad, ingen självrisk.

Innan du tecknar vägassistans för bilen

1
Kolla om assistansförsäkringen har krav på att bilen ska vara hel- eller halvförsäkrad för att gälla.

2
Kontrollera när vägassistansen börjar gälla, ofta har du en kvalificeringsperiod efter första betalningen har gjorts.

3
Ta reda på hur många gånger per år du har rätt att använda försäkringen.

4
Läs villkoren innan du tecknar försäkring så att du har full koll på när den gäller och exakt vad som ingår.

Konsumenternas.se hittar du fler råd kring assistansförsäkringar.

Vägassistans för husvagn

Ska du ut på semester med husvagnen kan det vara skönt att slippa oroa sig för vad som skulle hända om du får problem med vagnen. Läs mer om hur en assistansförsäkring för husvagn funkar. Bestämmer du dig för att teckna en kan du känna dig lugn ute på Europas alla vägar.